Annika Holmér

7mm (2003-2005)

7mm gjordes första gången 2003 till min kandidatexamen på Högskolan för fotografi. Verket är platsspecifikt och består av två delar. Dels stickade skräddarsydda så kallade kroppsstrumpor till räcken i trappor. Jag pysslar om och vårdar döda ting i det offentliga rummet och märker även ut en plats. Gränsen mellan det privata och det offentliga är inte längre lika självklar. 7mm har visats på flera ställen, bland annat 2004 på Vårsalongen på Liljevalchs konsthall och 2005 i Värnamo under viadukten.

Den andra delen av 7mm består av egendesignade graffititags. Vid min examensutställning 2003 fanns tagen på stan och på Konsthallen visade jag ett fotografi på tagen. Graffititags har även visats 2003 på utställningen PK En del av Gomorron Sverige. Då hittade besökaren tagen under Skanstullsbron. 2005 ställde jag ut en graffititag med texten Terror på viadukten i Värnamo.

Garn räknas som ett lågstatusmaterial och tillhör den privata kontrollerade sfären. Genom att placera ut verken i det offentliga rummet skruvar jag till människors vardag, det blir absurt. Som jag nämnt i tidigare verk är överraskningsmomentet viktigt i mina offentliga garnverk, det gäller även verket 7mm. Jag vill få betraktaren att stanna upp och ge dem en möjlighet att tänka till.

Testar specialtext